st:
Kassan
0

Biltvätt

Läs mer om Biltvätt

Bilvårdtips när du skall handtvätta bilen. Tips som hjälper dig att göra din bil skinande ren.

Förtvätt
Kanske viktigaste steget, ju bättre du förtvättar ju mindre smuts lämnas kvar till nästa steg med tvättsvampen. Förtvätten är beröringsfri så minst risk att skapa tvättrepor.

Foam lance
Skumtvätt är ett utmärkt tillvägagångsätt att förtvätta med alkalisk avfettning. Du blandar rengöringsmedlet i behållaren och sen sprutar ut medlet över bilen. När medlet sprutas ut bildats ett tjockt skum, liknar närmast ett lager av grädde. Skummet lägger sig på ytorna och löser upp fett och föroreningar effektivt, allt eftersom när skummet börjar glida av tar det med sig smutsen och det avlägsnas från bilen. Det fungera även att skumspruta ut schampo. Läs instruktionerna innan till ditt favoritschampo du hur det fungerar med skumtvätt. I vissa Tvätta själv-hall (tex OKQ8) kan man koppla till sig egna skumspruta till deras högtryck med en anpassad adapter, se Adapter för foam lance.

Spolning
När du spolar av bilen är rekommendation att börja med en sektion nedtill och sedan arbeta dig vidare uppåt, när du spolar av, arbeta i sidorörelser, sida-till-sida. Sektionera upp bilen i 3 höjdnivåer och börja med sektionen som är längst ner och som är mest utsatt för smuts. Att man börjar spola nedtill är för att ge smuts som man avlägsnas högre upp en bättre möjlighet att lättare rinna av bilen. Spola mycket, är det dåligt spolat finns det risk att smuts sitter kvar och hamnar i nästa steg med tvättsvampen.

Kallavfettning
Under vintersäsong är kallavfettning lösningen för att få bilen ren från vägsaltet. Kallavfettning egenskaper är att den löser upp petroleumbaserad smuts (vägsalt, olja, tjära, asfalt). Den skall inte spädas med vatten utan användas direkt. Tänk på att läsa på instruktionerna på flaskan före användning, vissa fabrikat är starkare än andra så var försiktig att lägga på fönsterlister och ytor av plast, så inte plastytan reagerar negativt på kallavfettningen. Behöver du använda kallavfettning skall det vara i första steget och den skall läggas på en torr yta.

Alkalisk avfettning
När du behöver göra rent bilen från organisk smuts (fågelbajs, fetter, damm och lera) fungerar alkalisk avfettning bäst. Alkalisk har många användningsområden då den går att spädas med vatten och på så vis göras olika stark/mild. Exempel: en blandning 1:2 (alkalisk: vatten) använder du på mycket smutsiga ytor som fälgar, en blandning 1:10 till karossens ytor. Läs instruktionerna på flaskan före användning vad fabrikanter rekommendera för blandning. Alkalisk fungerar utmärkt ihop med skumtvätt (Foam lance).

Läs instruktioner på rengöringsmedel
Dosera efter rekommendation från fabrikaten. Högre dosering av medel ger inte bättre resultat. Raka drag med tvättsvampen Skulle du göra tvättrepor är de svårare att se dom om de är raka, cirkulära repor syns lättare.

Tvätta i sektioner
För att undvika att medel kan torka in bör du dela in bilen i sektionen och tvätta en i taget. Spola av nytvättad sektion och gå vidare till nästa otvättad. Det är inte fel att duscha lite lätta på sektioner som du tvättat tidigare för att minska risken att ytan torkar helt. När du arbetat dig igenom alla sektioner spola hela bilen en extra gång. Förslag till sektioner: tak, vänster sida och bak ovan bilen mittlinje, höger sida ovan bilen mittlinje och motorhuv, vänster sida och bak under bilen mittlinje, höger sida och front under bilens mittlinje.

Vårda tvättsvampen
Skölj tvättsvampen mellan svampning av bilen när du tvättar. Efter tvätten, sköj ur och vid behov tvätta tvättsvampen enligt fabrikantens instruktioner.

Glöm inte däcken
Glöm inte att tvätta däckens sidor samtidigt som du tvättar fälgarna, använd gärna en däckborste eller tvättsvamp. Ett sista steg som höjer upplevelse av nytvättad bil är att applicera däckglans, då blir däckens sidor svarta och fräscha. Att lägga på däckglans gör enkelt med en appliceringssvamp.

Skydda bilens lack med snabbförsegling
På marknaden finns många snabbförseglingar (ex. Meguiars Hybrid Ceramic Wax) som är enkla att applicera i samband med tvätten. Förseglingen sprayas på efter att du är klar med tvätten och bilen är fortfarande är blöt, spraya på och skölj sedan av en sektion i taget. Utmärkt skydda för lacken och ger glans till nästa tvätt.

Viktigare punkten
Ovan är bara förslag och kanske inte passar just dig. Anpassa hellre då tvätten efter dig och gör den inte för komplicerad, tröskel till att tvätta bilen får inte bli för hög. Bilvård skall vara kul.
Lycka till!
© Copyright  2005-2023 J-SPEC SWEDEN AB