st:
Kassan
0

Hjulbultar & Hjulmuttrar

Läs mer om Hjulbultar & Hjulmuttrar

Här hittar du vårt stora utbud på med hjulbultar, hjulmuttrar, låsbultar, hjulbultskåpor och pinnbultar. Tänk på att kontrollera din bils hjulbult eller hjulmutter så du köper rätt dimensionen (längd och gängstigning) och skalle (kona eller radie), så fälgarna monteras på rätt sätt. Är du osäker så hör av dig så hjälper vi dig.

Sfärisk / rund / radie – Är det samma?
Ja, hjulbulten/hjulmutterns anläggningsyta mot fälgen är rundad, vi har valt att namnge den som sfärsik i vår webbutik. Används oftare på plåtfälgar än aluminiumfälgar. Vanligt är att på sommarhjulen har man 60 graders kona och på vinterhjulen har man sfärisk typ av skalle.

Kona med 60 grader?
Den vanligaste typ av skalle på hjulbult/hjulmutter. Passar till dom flesta eftermarknadsfälgarna och nästan alla moderna bilar.

Vad betyder nyckelvidd?
Anger vilken storlek på hylsa som behövs för att dra hjulbulten, vanligaste storlekarna är 17 och 19 mm.

Vad betyder hjulbultens data?
M12 x 1,25 = M-gäng (Metriska gängor). Storlek 12, gängans yttre diameter 12 mm. Gängans stigning är 1,25 mm per varv.
M14 x 1,50 = M-gäng (Metriska gängor). Storlek 14, gängans yttre diameter 14 mm. Gängans stigning är 1,5 mm per varv.

Vilka hjulbultar skall jag ha till min BMW?
BMW använder inte en storlek utan använder bl.a. M12x1.50 och M14x1.25 till sina bilmodeller. För att hitta rätt hjulbultar till din BMW rekommenderar vi att välja bilmodeller i vår bilväljare (J-Spec.se/bilmodeller), då listas de hjulbultar som passar din valda modell.

Gänglängen?
Är måttet på hjulbultens gänga, alltså inte hela hjulbultens längd utan enbart gängans längd. Standardhjulbultar har generellt en gänglängd på ca 26mm. Vill du vara säker på att hjulbulten passar, kontrollera genom att mäta den tilltänkta applikationen innan beställning.

Hur hårt skall jag åtdra mina aluminiumfälgar?
Aluminiumfälgar skall dras: M12 till 100 Nm och M14 till 130 Nm. Kom ihåg att alltid dra hjulbultar/hjulmuttrar korsvis. Används mutterdragare vid montering, var aktsam så inte åtdragningsmomentet blir långt över rekommendationer. Så inte fälgar, hjulmuttrar eller hjulbultar tar skada vid montering.

Hur vet jag vilka hjulbultar jag skall ha?
Bästa sättet att ta reda på det är att skruva ur en hjulbult på bilen och kontrollera. Vill du få ytterligare hjälp ta en bild på bulten och skicka till oss så hjälper vid dig att välja rätt. Viktigt vid montering att hjulbultar/muttrar kontrolleras så rätt produkt monteras. Fel storlek kan göra skada och fälgen kan lossna.

Vilka hjulbultar skall jag ha till min Mercedes?
Mercedes är krångliga för de blandar mellan kona och sfärsik hjulbult och längder, bästa sättet att hitta rätt är skruva ur en hjulbult och se vilken anläggningsyta och längd hjulbulten har.
© Copyright  2005-2023 J-SPEC SWEDEN AB